Verzorgingsplaatsen Vundelaar en de Paal volledig vernieuwd

11-07-2024
458 keer bekeken

Wie regelmatig op de A1 rijdt en stopt bij één van de twee verzorgingsplaatsen ter hoogte van Wilp zal het niet ontgaan zijn: ze zijn volledig vernieuwd. Maar wat is er precies aangepakt? In het kader van de verbreding van de A1 moest ook ter hoogte van de verzorgingsplaatsen de weg verbreed worden

Daarnaast waren er voor vrachtwagens te weinig parkeerplekken en werd er door de omwonenden hinder ervaren van de bezoekers van de verzorgingsplaatsen. Dat betekende meer dan genoeg aanleiding voor Rijkswaterstaat om beide verzorgingsplaatsen compleet aan te pakken.  

Wat is er precies aangepakt? Een opsomming:

  • Meer parkeerplekken voor vrachtwagens
  • Extra ruimte voor laadvoorziening creëren
  • Nieuw meubilair
  • Aanleggen van schanskorven
  • Veel aandacht voor veiligheid van bezoekers
  • Aanplanten van planten en bomen

Meer parkeerplekken voor vrachtwagens

Zo zijn er meer en nieuwe parkeerplaatsen voor vrachtwagens aangelegd. De parkeerplekken zijn nu allen schuin gepositioneerd waardoor er meer parkeerplekken konden worden gecreëerd. Maar dat was niet het enige. Er zijn ook schanskorven geplaatst voor het wegnemen van zicht en zijn er meer laadstations beschikbaar gekomen en is er nieuw meubilair geplaatst.

Roekenkolonie

Maar voordat we aan de slag konden hebben we -helaas- bomen moeten kappen. In enkele van die bomen zat een roekenkolonie. Dat betekende dat we voorzichtig te werk moesten gaan. In januari 2023 zijn de nesten verplaatst. Deze zijn vervolgens teruggezet in de meest nabije bomen. Wat we daar precies hebben gedaan kun je lezen in dit artikel.

Overlast aanpakken

Een ander belangrijk aspect bij de aanpak van de verzorgingsplaatsen was, zoals gezegd, de overlast die buurtbewoners ervaarden. Om deze overlast tegen te gaan is bij alle rust- en verzorgingsplaatsen aandacht besteed aan de fysieke grens met het omliggende gebied. In het geval van verzorgingsplaatsen De Paal en Vundelaar is gekozen deze grens vorm te geven door middel van het plaatsen van schanskorven.

Schanskorven

De schanskorven hebben deels een geluidreducerende functie maar zijn vooral bedoeld als ruimtelijke en fysieke afscheiding tussen de verzorgingsplaats en de omgeving. De korven zijn opgebouwd uit een kern van beton en de buitenste, zichtbare laag bestaat uit grijze breuksteen.

Schanskorven in aanbouw bij verzorgingsplaats “De Paal”
Aangelegde schanskorf bij verzorgingsplaats “De Paal”

De geplaatste schanskorven zijn 2,1m hoog (ten opzichte van de snelweg) en worden aan beide zijden begroeid met klimplanten (hedera en wilde wingerd) die makkelijk via de draadstalen frames kunnen groeien. Hierdoor ontstaat straks een rustig en groen beeld. Aan de bewonerszijde zal het aanzicht van de schanskorven hoger zijn dan aan de verzorgingsplaatzijde vanwege hoogteverschil in het maaiveld. Nabij de schanskorf bij Vundelaar wordt een insectenhotel aangebracht.

Nieuw meubilair

Onderdeel van de vernieuwing betrof ook het volledig vervangen van het meubilair. Oude picknick sets zijn door de aannemer weggehaald en geschonken aan omwonenden. Deze krijgen dus een mooi, tweede leven. De nieuwe picknicksets zijn gemaakt van gerecycled kunststof.

Daarnaast zijn er grote, ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Doordat de containers grotendeels ondergronds zijn nemen ze veel minder ruimte in en kunnen tegelijkertijd meer afval herbergen. Hierdoor hoeft de afvalcontainer minder vaak te worden geleegd. Dat scheelt weer ritten van de verwerker en heeft door minder uitstoot ook een duurzaamheidsaspect. Vanwege de ondergrondse opslag is er amper overlast van stank en ongedierte.

Nieuwe picknicksets bij verzorgingsplaats “De Paal”. Er omheen gaat nog gras groeien.
Nieuwe, ondergrondse restafvalcontainers met grote capaciteit bij verzorgingsplaats “De Paal”.
Overzicht vanaf de nieuw aangelegde parkeerplaats bij “De Paal”, nieuw asfalt, nieuwe belijning en nieuw meubilair.

Meer aandacht voor veiligheid

Bij de herinrichting zijn ook een aantal onveilige situaties op de verzorgingsplaatsen aangepakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het veiliger lopen vanaf de parkeerplaatsen richting de shop, het aanleggen van oversteekplekken op veilige plekken, maatregelen om de snelheid op het terrein te verlagen en is de openbare verlichting aangepakt.

Meer mogelijkheden om op te laden

Bij beide verzorgingsplaatsen zijn straks mogelijkheden om elektrische voertuigen op te laden. Bij verzorgingsplaats “De Paal” wordt deze voorziening voor elektrische auto’s en busjes nog aangelegd. Bij “Vundelaar” wordt de bestaande capaciteit door de firma Fastned uitgebreid. Daar zal onder andere ook de mogelijkheid zijn voor het opladen van elektrische vrachtwagens.

Verzorgingsplaats Vundelaar juni 2024

Aanleggen van groen

Rondom de beide verzorgingsplaatsen wordt -naast de beplanting bij de schanskorven- ook nog beplanting aangelegd en worden er bomen geplant. Dit zal pas plaatsvinden tijdens het beplantingseizoen aan het einde van dit jaar. Tevens worden er zgn. wadi’s aangelegd. Deze wadi’s (waterafvoer drainage) kan overtollig regenwater opvangen waarna het in de ondergrond wegstroomt. Zo helpt de wadi tegen droogte en overstroming.

Met deze grootschalige herinrichting passen de verzorgingsplaatsen straks mooi in het uiteindelijke eindbeeld van de verbreding en hebben een eigentijdse uitstraling. Daarmee bieden we de weggebruiker een veilige en moderne gelegenheid om uit te rusten, te shoppen en te tanken of te laden. Bovendien passen veel van de uitgevoerde maatregelen in de ambitie om bewust en klimaatadaptief te bouwen.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen