Zomersluiting viaduct Polderweg (Apeldoorn) 15 juli tot en met 25 augustus

03-06-2024
474 keer bekeken

In opdracht van Rijkswaterstaat verbreedt Heijmans de A1 tussen Apeldoorn en Twello. Onderdeel van de werkzaamheden is het geheel vernieuwen van het viaduct Polderweg in Apeldoorn waarover straks de verbrede A1 komt te liggen.

Deze zomer staan er een groot aantal werkzaamheden gepland aan het viaduct waardoor er een afsluiting van zes weken noodzakelijk is. De afsluiting start op maandag 15 juli 07.00 uur en duurt tot en met zondag 25 augustus en geldt voor al het verkeer.

Enorm karwei

Het slopen en herbouwen van dit viaduct is een enorm karwei. Dat kost veel tijd en wij begrijpen dat zes weken een lange periode is. Zeker voor de mensen die in de omgeving wonen en werken en iedereen die vaak gebruik maakt van het viaduct Polderweg. De werkzaamheden zijn in de zomervakantie gepland zodat minder weggebruikers last hebben van de afsluiting. Heijmans zal er alles aan doen om dit zo vlot en soepel mogelijk te laten verlopen. Uiteraard staan zorgvuldigheid en veiligheid daarbij voorop.

Wat gaat er gebeuren?

Tijdens deze zesweekse sluiting wordt de gehele oude tunnelbak verwijderd. Denk hierbij aan de sloop van de vloer en de wanden. Daarna wordt de binnenzijde geheel opnieuw opgebouwd waarbij er veel aandacht is voor veiligheid, ecologie en vergroening. Zo wordt er nieuwe verlichting aangebracht, wordt er een ecologische strook aangelegd, een voetpad met een ecologische zone en komt er een tweerichtingenfietspad. Tijdens de periode van afsluiting wordt ook het vrijliggende fietspad langs de Polderweg ten noorden van de A1 (tussen de A1 en de Landrostlaan) aangelegd (tussen A1 en Landdrostlaan). Dit in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Hierdoor ontstaat er een vrijliggend fietspad over de gehele lengte tussen A50 en Landdrostlaan

Omleiding verkeer

De afsluiting is tot stand gekomen in overleg met de gemeente Apeldoorn en geldt voor al het verkeer. Tijdens de afsluiting wordt het lokale gemotoriseerd verkeer richting Klarenbeek omgeleid via Kanaal Zuid en de Woudweg. Gemotoriseerd verkeer richting Apeldoorn wordt omgeleid via de Veldweg en Kanaal Zuid en wandelaars/fietsers/brommers/scooters over de Kuipersdijk. De bus richting de A1/A50 rijdt om via de Kayersdijk. De buurtbus rijdt om via Kanaal Zuid. We doen dit bewust via deze omleidingsroute om gevaarlijke en hinderlijke situaties op smalle plattelandsweggetjes te voorkomen.  

Frequently Asked Questions

  • Hoe komt de nieuwe onderdoorgang er uit te zien?

De onderdoorgang aan de Polderweg wordt in zijn geheel vervangen. De nieuwe onderdoorgang wordt breder en hoger dan in de huidige situatie. In totaal wordt de nieuwe onderdoorgang ca. 18m breed, 4.6m hoog en biedt ruimte aan een rijbaan, tweezijdig fietspad en een voetpad met een ecologische zone. Ten behoeve van de verkeersveiligheid is een houten geleiderail voorzien aan weerszijde van de rijbaan. In de onderdoorgang is uitgebreid aandacht voor sociale veiligheid in de vorm van licht, lucht en zijn de wanden afgerond. De onderdoorgang bestaat uit verschillende dekken met hiertussen twee lichtstraten.

Oude situatie

Beoogde nieuwe situatie binnenzijde. De ecopassage (links), vrijliggend fietspad (rechts) en houten geleiderail zijn hier goed zichtbaar.

Beoogde situatie van buitenzijde gezien

  • Ik ben minder valide. Mag ik toch gebruik maken van de onderdoorgang??

We begrijpen dat het heel vervelend is dat u geen gebruik kunt maken van de onderdoorgang. De onderdoorgang is gedurende zes weken als bouwterrein aangemerkt en in verband met uw veiligheid is het niet mogelijk om gebruik te maken van de onderdoorgang.

  • Kan ik komen kijken bij de werkzaamheden?

De medewerkers van Heijmans, en onderaannemers hebben veiligheid zeer hoog in het vaandel staan en dragen zorg voor hun eigen veiligheid en die van de collega’s. Het is niet mogelijk dit daarbij ook voor u te doen. De onderdoorgang is een bouwterrein en niet toegankelijk voor onbevoegden.

Op 8 juni a.s. doen Rijkswaterstaat en Heijmans met het project “Verbreding A1 Apeldoorn-Twello” mee aan de Dag van de Bouw. U bent van harte welkom om een kijkje achter de schermen te komen kijken op het depot aan de Ardeweg in Wilp (tegenover ingang Attero). Meer informatie kunt u verkrijgen via www.dagvandebouw.nl of via a1oost.nl of via de Heijmans BouwApp.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen