Viaduct Ardeweg (Wilp) gesloopt, weg definitief dicht

22-07-2024
1319 keer bekeken

Op maandag 29juli 07.00 uur wordt de Ardeweg (tussen de Kranenstraat aan de zijde van Wilp-Achterhoek en de Sluinerweg aan de zijde van Wilp) definitief afgesloten en wordt het viaduct over de A1 gesloopt. Dit viaduct wordt niet herbouwd.

Vanaf dat moment is de Sluinerweg weer open; dit viaduct over de A1 is compleet vernieuwd.

Planning van de sloop

Direct na de afsluiting op maandag 29 juli wordt gestart met de sloop van het viaduct “De Sluiner”. Dit gaat op vrijwel dezelfde manier als waarop eerder dit jaar het viaduct aan de Sluinerweg werd gesloopt.

Het slopen bestaat uit verschillende fases. Eerst wordt het asfalt van de weg gefreesd. De laatste vijf centimeter van het asfalt wordt op een andere manier verwijderd. Dat noemen we “rippen”. Heijmans doet dit zodat het gefreesde asfalt hergebruikt kan worden. Dit heeft nog een ander voordeel: door het rippen is het dek straks helemaal schoon van asfalt wat weer de mogelijkheid geeft om het “schone” beton te hergebruiken.

Viaduct aan de Ardeweg situatie juli 2024

Middelste dekken

Hierna volgt de daadwerkelijke sloop waarbij gestart wordt met de sloop van de zijkanten. Het huzarenstukje volgt in de nacht van 6 op 7 september. Dan worden de middelste dekken (die over de A1 staan) verwijderd. Eerst wordt het eerste dek “losgezaagd” van de nog bestaande constructie. Dan rijdt er een zgn. SMPT truck (een soort oplegger met maar liefst 20 assen, zie afbeelding) voorzichtig onder dit dek door. Met behulp van “hefarmen" tilt deze truck het dek een heel klein stukje op zodat het los komt. De truck rijdt daarna met het dek heel voorzichtig en langzaam richting het sloopterrein langs de A1. Zodra het eerste dek keurig geparkeerd staat, volgt het tweede dek volgens het zelfde principe. Naar verwachting neemt het uitrijden van deze dekken een volledige nacht in beslag. Gedurende deze nacht wordt de A1 afgesloten voor al het verkeer. Hierover volgt nog communicatie.

Dit is de SMPT truck die de middelste dekken in de nacht van 6 op 7 september van de Ardeweg zal wegrijden. Deze foto is genomen tijdens de sloop van de Sluinerweg in januari 2024

De uitgereden dekken worden vervolgens in de komende weken op het sloopterrein vakkundig verder gesloopt.

Wat betekent de afsluiting van de Ardeweg voor de omgeving?

Maakt u regelmatig gebruik van de Ardeweg? Dan kunt u vanaf vrijdag 26 juligebruik maken van het vernieuwde viaduct over de A1 via de Sluinerweg. Zie hiervoor onderstaande afbeelding:

Wist-u-dit?

  • Het betonpuin wat vrijkomt bij de sloop van het viaduct wordt weer toegepast in beton wat gebruikt wordt voor de bouw van andere viaducten, duikers en bruggen ten behoeve van de verbreding van de A1. Zodoende geven we invulling aan de ambitie van Heijmans en Rijkswaterstaat om de A1 zoveel mogelijk emissieloos en circulair te verbreden.
  • De dekken wegen circa 500 Ton en hebben een afmeting van 20 x 15 meter.

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen