Hoe staat het met de Polderweg?

20-11-2023
1124 keer bekeken

Na de sloop van het oude dek is het tijd voor de montage van het nieuwe dek aan de noordkant van de Polderweg in Apeldoorn. Eén van de meest cruciale en zichtbare werkzaamheden op deze veelzijdige werklocatie. Hiermee werken we toe naar de afronding van de noordkant.

Tijd voor een update! Dennis Jongste, werkvoorbereider bij Heijmans, praat je bij over deze mijlpaal in het proces.

 

Welke voortgang is de afgelopen 2 maanden gemaakt bij de Polderweg?

“Na de sloop van het oude dek aan de noordzijde (de kant komende vanuit Apeldoorn/De Maten) zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest om het nieuwe dak te bouwen. Hiervoor zijn we gestart om de nieuwe damwanden aan te brengen als eerste fundering voor de nieuwe, bredere onderdoorgang. Ook hebben we de liggers op het dak gemonteerd als fundering voor het wegdek voor de nieuwe rijstrook boven de onderdoorgang.”

 

Wat was het absolute hoogtepunt de afgelopen  maanden?

“Met de montage van de liggers hebben we het dak van de onderdoorgang gerealiseerd. Naast dat het dak één van de meest zichtbare elementen is, was het voor ons ook één van de meest cruciale werkzaamheden.”

Beschrijving: het resultaat van de montage van de liggers op het dak

Welke uitdagingen hebben we mee te maken gehad afgelopen maanden en hoe hebben we dit opgelost?

“Om te zorgen dat de liggers niet verschuiven, maken we ze vast met betonstaal. Dit staal plaatsen we dwars door de liggers heen. Eerst plaatsen we de liggers en dan het betonstaal. We moesten dus zorgen dat de liggers op hun plek bleven liggen en tegelijk het betonstaal eraan vastmaken zonder dat de boel zou verschuiven. Dit hebben we opgelost door de laatste ligger tijdelijk hoger te leggen. Hiermee ontstond er ruimte om de betonstalen erin te schuiven.”

 

Kun je vooruitblikken op de komende maanden? Wat gaat er precies gebeuren?

“De komende weken gaan we aan de noordzijde de randelementen en geluidsschermen plaatsen en uiteindelijk ook het nieuwe asfalt aanbrengen. Hiermee ronden we de noordkant helemaal af en kan er weer verkeer over het (weg)dek gaan rijden. Een grote stap richting het eindresultaat, waarbij we de hele onderdoorgang verbreden. Begin 2024 starten we met de verbreding aan de zuidzijde van de onderdoorgang. We doen de kanten één voor één, zodat er altijd rijstroken beschikbaar blijven voor het verkeer. Op deze manier zorgen we ervoor dat de snelweg openblijft en beperken we de hinder voor zowel het lokale verkeer als ook het verkeer op de A1 zo veel mogelijk. Voor ons een uitdagende puzzel waarin techniek en planning hand in hand gaat met bereikbaarheid en duurzaamheid.”

 

Animatie: zo ziet het gewenste eindresultaat eruit

 

 

Bekijk in 4D de planning van de werkzaamheden aan de Polderweg

In onderstaande video worden de verschillende werkzaamheden getoond voor de transformatie van de onderdoorgang.

 

In opdracht van Rijkswaterstaat voert Heijmans de komende jaren de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello uit. De werkzaamheden zijn vorig jaar december gestart en duren tot eind 2024. Een van de werklocaties is de Polderweg. Hier is onder andere een verbreding van de onderdoorgang nodig. De onderdoorgang Polderweg verbindt de wijk de Maten met het buitengebied van Apeldoorn. De nieuwe onderdoorgang biedt ruimte aan een tweezijdig fietspad en een voetpad met een ecologische zone. We houden u regelmatig op de hoogte van de voortgang. Bekijk hieronder de vorige updates over de Polderweg.    

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen