Op weg naar de toekomst met circulair beton – deel 1

31-08-2023
2924 keer bekeken

Het beton in de aanleg van nieuwe viaducten, bruggen en duikers heeft een belangrijk aandeel in de milieu-impact. Bij de wegverbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello passen Rijkswaterstaat en Heijmans als proef circulair beton toe om de milieu-impact te verlagen.

In de Urban Mine wordt circulair beton gemaakt

Rijkswaterstaat en Heijmans hebben de gedeelde ambitie om klimaatneutraal aan een gezonde leefomgeving te werken. De weg hiernaar toe is een ontdekkingsreis waarin we de lessen en successen met elkaar delen. Een nieuwe techniek die we, op kleine schaal, toepassen bij de A1 is circulair beton. In deze tweedelige serie vertellen we je meer over dit innovatieve betonmengsel en hoe en waarom we dit precies toepassen.  

Beton als C0-2 uitstoter 

Beton bestaat uit vier hoofdingrediënten: water, cement, grind en zand. Wereldwijd is beton verantwoordelijk voor 8% van de mondiale CO-2 uit, meer dan alle logistiek op aarde. Zo komen er bijvoorbeeld grote hoeveelheden CO-2 vrij bij de verhitting van cement (naar 1400 tot maar liefst 1800 graden) dat nodig is voor de juiste werking ervan. Bovendien is veel CO-2 opgeslagen in de grondstof kalksteen, de basis van ieder cement. In Nederland is historisch al een stap gemaakt door slak, een restproduct van de staalproductie, te gebruiken als vervanger van traditionele Portland cement, in het veel toegepaste hoogovencement. Welke innovatieve kansen biedt de Nederlandse betonproductie nog meer om de milieu-impact te verkleinen? 

Circulair beton voor een lagere milieu-impact 

Rijkswaterstaat en Heijmans slaan voor de proef met duurzaam beton de handen ineen met Rutte Groep. Rutte Groep maakt in de ‘Urban Mine 100% duurzaam kwaliteitsbeton. Dit is gemaakt van gesloopt betonpuin uit de bouw, maar met dezelfde kwaliteit, samenstelling en eigenschappen als beton van primaire materialen. 

In deze innovatieve en duurzaam ingerichte fabriek doorloopt het beton een aantal stappen. Dit begint al bij de aanvoer van gesloopt beton; dit gaat zo veel mogelijk emissieloos over het water. De grote brokken betonpuin die binnen komen worden voorgebroken in de juiste fracties met een ondergrens aan soortgelijk gewicht en ontdaan van betonvreemd materiaal, zoals plastic. Hierdoor blijft de kwaliteit van het beton behouden. 

‘Smart Liberator’ als kloppend hart van circulair beton 

Het kloppende hart van de fabriek is de ‘Smart Liberator'. Deze machine, gevoed door 19.000 m2 zonnepanelen op het dak van de Urban Mine, ‘masseert’ vervolgens de fracties van de basis ingrediënten zand, cement en grind. Innovatief is het scheiden van deze ingrediënten en het cement ontdoen van slak en lijmresten. Dit wordt freement genoemd; vrijgemaakt cement uit beton. Nieuwe grondstoffen met veel minder milieu-impact dus. Hier ontstaat de basis voor schoon en circulair beton. 

De vier stappen van betonpuin naar circulair beton

Hoeveel minder milieu-impact levert circulair beton op? 

Dankzij deze nieuwe techniek kunnen we beton steeds blijven hergebruiken. De C0-2 reductie loopt op van 80% met 100% circulair beton. 


De belangrijkste feiten: 

  1. Dankzij innovatieve techniek kan betonpuin uit de bouw circulair worden ingezet met minder milieu-impact. 
  2. De innovatieve machine ‘Smart Liberator’ van Rutte Groep verwerkt betonpuin tot circulaire grondstoffen van dezelfde kwaliteit. 
  3. De milieu-impact kan verminderen tot 80%. 

Benieuwd hoe we het circulaire beton toepassen op de A1? Lees dan volgende week deel 2 van de serie ‘De weg naar de toekomst met circulair beton'. 


Neem zelf een kijkje in de Urban Mine en de Smart Liberator in onderstaande video.

Afbeeldingen

Rutte Groep ontwikkelt installatie om circulair beton te maken

Cookie-instellingen