Internationale weg- en waterbeheerders kijken op de A1 naar inzet van emissieloos materieel

01-03-2024
548 keer bekeken

Op 28 februari jl. ontvingen we in het kader van een conferentie over emissieloos materieel van Rijkswaterstaat een aantal collega weg- en waterbeheerders uit verschillende Europese landen om met eigen ogen te bekijken hoe de transitie naar emissieloos bouwen op de A1 in de praktijk wordt gebracht.

Op dit moment worden al 52 groot elektrisch materieelstukken ingezet voor de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello. De uitdagingen die daarbij komen kijken, zoals beschikbaarheid van het elektrisch materieel en de benodigde laadcapaciteit kwamen daarbij aan bod. Internationale samenwerking is belangrijk om van elkaars lessen te leren om zo met elkaar doorbraken te realiseren die nodig zijn om deze transitie naar een emissieloze bouwplaats te versnellen. Samenwerking leidt tot een grotere vraag van emissieloos materieel, waardoor fabrikanten sneller zullen investeren in elektrische productielijnen. 

Medewerkers van Rijkswaterstaat en Heijmans gaven in een korte, gezamenlijke presentatie aan hoe er wordt omgegaan met deze uitdagingen en hoe daarvan geleerd wordt. Daarna werd een bezoek gebracht aan een aantal plekken waar momenteel zoveel mogelijk emissieloos gewerkt wordt aan de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen