Rijkswaterstaat wil de A1 met de uitbreiding graag energieneutraal maken. In de oksel van de nieuwe toe- en afrit 23 komt een klein zonnepark met een totale omvang van 0,85 hectare. Dit is vergelijkbaar met de oppervlakte van ongeveer anderhalf voetbalveld.
De opgewekte elektriciteit wordt straks volledig gebruikt als stroomvoorziening voor de matrixborden, verlichting en andere installaties langs dit deel van de snelweg. Daarmee draagt het zonnepark bij aan de duurzaamheidsambities van zowel gemeente Deventer als Rijkswaterstaat. Het zonnepark wordt ontwikkeld en gebouwd door duurzaam energiebedrijf Pure Energie in opdracht van bouwbedrijf Heijmans.
Landschappelijke inpassing
De inrichting van het zonnepark sluit aan bij de herinrichting van de op- en afrit van en naar de A1 bij Deventer. De zonnepanelen komen in een veldopstelling te staan met ruimte tussen de rijen en zijn gericht op het zuiden. Zo kan voldoende licht en regenwater op de bodem komen, waardoor ondergroei mogelijk is. De verbrede bermsloten en de sloten rondom het zonneveld zorgen voor een ruim oppervlak aan waterberging. Ook komt langs de randen van het zonneveld een groene haag, waarin een hekwerk wordt geplaatst. Hiermee wordt voorkomen dat omwonenden en automobilisten aan de zuidzijde straks last hebben van eventuele lichtschittering.
Planning
Op dit moment is nog niet exact bekend wanneer de werkzaamheden aan het zonnepark gaan beginnen. Dit is mede afhankelijk van de planning van de overige werkzaamheden in het gebied, zoals de verplaatsing van de op- en afrit. Zodra hier meer over bekend is, volgt nader bericht.