Vondst naast A1

18-02-2020
1492 keer bekeken

Bij de werkzaamheden voor de verbreding van de A1 in opdracht van Rijkswaterstaat zijn onderdelen van een V1 gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft onderzocht welke resten van de V1 nog in de grond zitten naast de A1 ter hoogte van Wilp en hoe deze verwijderd kunnen worden.

De gevonden V1-onderdelen liggen in de gemeente Deventer, op korte afstand van de gemeente Voorst en het dorp Wilp. De V1 is een onbemand straalvliegtuig met springstof, dat veelvuldig is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bouwbedrijf Heijmans heeft na de vondst het werk stilgelegd en de EOD ingeschakeld. Uit onderzoek is gebleken dat er een object in de grond ligt, van circa 15x15 meter. Er is geen sprake van bodemverontreiniging door spring- of brandstof.

Laag voor laag

De EOD heeft de grond laag voor laag onderzocht en heeft daarbij de V1 aangetroffen. Het vliegtuig zelf is grotendeels verroest. De springlading is daarentegen nog in goede staat. 

Planning

De resultaten van de onderzoeken gebruiken alle betrokken partijen voor het plan van aanpak voor de ruiming. De planning is dat de V1 op 8 maart verwijderd wordt. Meerdere partijen (EOD, Heijmans, Rijkswaterstaat, politie, brandweer, GHOR, de gemeentes Deventer en Voorst en 2 veiligheidsregio’s) bereiden in nauwe samenwerking deze ruiming voor.

Geen risico

De locatie waar de V1 ligt, is inmiddels weer afgedekt en beveiligd. Zolang de V1 ongestoord in de grond ligt, is er geen risico voor de omgeving. De werkzaamheden voor de verbreding van de A1 gaan ook gewoon door.

Zie voor meer informatie het nieuwsbericht en veelgestelde vragen en antwoorden hierover van de gemeente Deventer. 

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen