Succesvolle Dag van de Bouw Verbreding A1: bijna 1000 bezoekers

10-06-2024
370 keer bekeken

Het zonnetje scheen volop en de mensen kwamen in grote getale naar Wilp om met eigen ogen een kijkje te nemen achter de schermen van de verbreding van de A1. Dat is in grove lijnen de samenvatting van de Dag van de Bouw afgelopen zaterdag, georganiseerd door Rijkswaterstaat en Heijmans.

Bouwend Nederland is initiatiefnemer van deze landelijke dag. Op deze dag stelden bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken open om mensen kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra.

Foto: Thomas Beuker

Bustour, vogelhuisjes en blije koppies

De ruim 950 bezoekers konden genieten van diverse activiteiten. Kinderen konden hun eigen vogelhuisjes beschilderen, spelen in het zand of een heuse Heijmans kleurplaat inkleuren. Voor de iets oudere kinderen was er een skelterbaan. Dat leverde een hoop blije gezichten op.

Geconcentreerd aan het werk. Foto: Thomas Beuker
Vogelhuisjes beschilderen. En daarna mee naar huis nemen natuurlijk! Foto: Thomas Beuker
De zandbak vond ook gretig aftrek bij de jongste bezoekers. Foto: Thomas Beuker
De skelter was populair onder de iets oudere kinderen. Foto: Thomas Beuker

Er was een demonstratie hoe asfalt-als onderdeel van het proces van hergebruik- wordt gefreesd en gekneusd en er kon gebruik gemaakt worden van een bustour. Deze bustour reed langs het uitkijkpunt van de “buurman” Attero en vervolgens naar het in aanbouw zijnde viaduct Sluinerweg waar bezoekers uitleg kregen hoe dit viaduct wordt verbreed. 

Er was veel animo voor de bustour. Foto: Thomas Beuker
Eerste het uitkijkpunt bovenop Attero bezoeken....Foto: Thomas Beuker
En dan door naar het viaduct in aanbouw bij de Sluinerweg. Foto: Thomas Beuker
Daar stond ook diverse materieel opgesteld. 
Opgesteld materieel Sluinerweg

Nog veel meer

Op het terrein van Heijmans konden bezoekers ook een workshop “bloembommetjes” volgen, gegeven door The Pollinators. Deze bommetjes -bestaande uit aarde, water en bloemzaadjes- kunnen vervolgens in eigen tuin of buurt worden verspreid om zo de biodiversiteit een handje te helpen. Ook was er de mogelijkheid om te zien hoe de bekende gele, omleidingsborden worden gemaakt en kon je je eigen tekst hierop bedrukken. Natuurlijk was er ook volop gelegenheid om te kijken naar het elektrisch materieel en kon je er zelfs in plaats nemen.

The Pollinators gaven voorlichting over bestuivende insecten, deelden bloemzaadjes uit en gaven workshops "bloembommetjes" maken. Foto: Thomas Beuker​​​
Het opgestelde elektrischmaterieel trok veel bekijks. Foto: Thomas Beuker
Een bezoekertje kijkt toe hoe er een demonstratie van asfalt frezen/kneuzen wordt gegeven met de inzet van elektrisch materieel.
Rondkijken bij het materieel en de demonstratie van het asfalt frezen, kneuzen en zeven. Foto: Thomas Beuker
Demonstratie van het frezen, kneuzen en zeven van asfalt. Foto: Thomas Beuker
Demonstratie van het frezen, kneuzen en zeven van asfalt. Foto: Thomas Beuker

In het Informatiecentrum werd een video getoond van de werkzaamheden tot nu toe gefilmd met een drone en konden vragen gesteld worden over de verbreding. Alle bezoekers werden bovendien getrakteerd op heerlijke koffie van de barista en warme poffertjes.

Rijkswaterstaat en Heijmans kijken terug op een gezellige en succesvolle dag.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen