Ontmanteling V1 zondag 8 maart

March 12, 2020
245 keer bekeken

De A1 is een belangrijke verbinding tussen economische gebieden binnen en buiten Nederland. Uitbreiding van de weg zorgt dan ook voor een economische impuls voor de regio. Rijkswaterstaat werkt hiervoor samen met de provincies Overijssel en Gelderland en de Cleantech Regio. Bouwbedrijf Heijmans voert de werkzaamheden uit.

Na een zorgvuldige voorbereiding is afgelopen zondag 8 maart de V1 bom (Vergeltungswaffe 1) ontmanteld. Deze was gevonden tijdens graafwerkzaamheden voor de verbreding van de A1. Maandenlang werkten we naar deze dag toe om de verwijdering soepel te laten verlopen.

Achtergrond
Toen in juni 2019 tijdens graafwerkzaamheden een grote ijzeren bal werd opgegraven is het werk direct stilgelegd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) ingeschakeld. De EODD constateerde dat het om een onderdeel van een V1 ging. Tevens was men van mening dat de rest van de V1, inclusief de gevechtslading, er ook moest liggen. Nader detectieonderzoek wees uit dat er op een diepte van 1,5 á 2 meter veel meer in de grond zat wat daar niet thuis hoorde. In januari is de grond laag voor laag afgegraven en daarbij de V1 aangetroffen. Het vliegtuig zelf was grotendeels verwoest, maar de springlading bleek daarentegen nog volledig intact en in goede staat. Er bleken nog 3 ontstekingsmechanismen in te zitten; in een springstoflading van 935 kilo. In februari is vastgesteld welk type ontstekers er in zaten. Voor de EODD hele belangrijke informatie om te weten of en hoe ze deze zouden kunnen verwijderen om de springlading onschadelijk te kunnen maken. Van het begin af aan was duidelijk dat de V1 moest worden verwijderd en vernietigd.
 

De V1 voor de ontmanteling


De V1 is een onbemand straalvliegtuig met springstof, dat veelvuldig is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers. Zij schoten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 30.000 van deze onbemande straalvliegtuigen af, waarvan het merendeel vanuit Nederland.

Zondag 8 maart
Voor de veiligheid van de omwonenden, de medewerkers van de EODD en alle hulpdiensten, werd tijdens de werkzaamheden een gebied ontruimd in een straal van 1400 meter rondom de V1.  Ruim 950 inwoners uit Wilp en een tiental uit Deventer moesten ’s morgens vroeg hun huis uit en de hele dag elders doorbrengen.  Ook was  het luchtruim boven de V1 gesloten (tot een hoogte van 1600 meter), is de scheepvaart over de IJssel stilgelegd en was de A1 tussen Twello en Deventer in beide richtingen afgesloten.

V1 voor de ruiming
V1 voor de ruiming


Lading V1
Waar de eerste ontsteker rond de middag verwijderd werd, bleek de tweede ontsteker lastiger te zijn. Uiteindelijk is deze met een watersnijder verwijderd. Hierdoor liep de gehele operatie een kleine vertraging op. Eén uur later dan verwacht waren alle werkzaamheden klaar en mochten de bewoners  die geëvacueerd waren uit  Wilp en Deventer om 20 uur weer terug naar huis.

Vernietiging springlading
De EOD heeft de ontstekingsmechanismen verwijderd en de springstof van 935 kilo in kleinere stukken opgedeeld. Deze lading werd in de  week na 8 maart in delen tot ontploffing gebracht, op een speciale locatie met veel zand in de gemeente Lochem.  Dit leverde een grote hoeveelheid knallen of ploffen op. Rond de locatie zijn de bewoners geïnformeerd. Er waren drie werkdagen  nodig  om de springstof te vernietigen. Nadat alle restanten van de V1 op de locatie nabij de A1 waren verwijderd, zijn op deze locatie de werkzaamheden voor de uitbreiding van de A1 hervat.

Meer informatie over de ontmanteling van de V1? Bekijk dan hier en meer video's en verslagen. Klik hier voor meer informatie en beelden van de vernietiging van de V1. 

Images

Twitter

Cookie settings