Duurzame verkeersborden langs de A1

October 31, 2019
835 keer bekeken

De A1 is een belangrijke verbinding tussen economische gebieden binnen en buiten Nederland. Uitbreiding van de weg zorgt dan ook voor een economische impuls voor de regio. Rijkswaterstaat werkt hiervoor samen met de provincies Overijssel en Gelderland en de Cleantech Regio. Bouwbedrijf Heijmans voert de werkzaamheden uit.

Langs de verbrede snelweg A1 tussen Apeldoorn en Azelo komen duurzame verkeersborden gemaakt van bamboe. De eerste hectometerbordjes zijn inmiddels geplaatst langs de A1 tussen Deventer-Oost en Bathmen en tussen Markelo en Rijssen.

In totaal komen er ruim  2300 bamboe verkeersborden langs deze uit te breiden snelweg. Het gaat om uit-borden, borden op verzorgingsplaatsen en hectometerbordjes.  Het is voor het eerst dat Rijkswaterstaat deze biobased verkeersborden  op grote schaal langs een snelweg toepast.

Rijkswaterstaat streeft ernaar om uiterlijk in 2025 al het wegmeubilair in aanbestedingen circulair aangeboden te krijgen. Zo werkt Rijkswaterstaat toe naar de ambitie om volledig circulair te zijn in 2050.

 

Hernieuwbare grondstof

Bamboe als materiaal van verkeersborden is een bewuste, duurzame keuze. Het is één van de snelst groeiende hernieuwbare grondstoffen ter wereld en volledig klimaatneutraal. In vier tot vijf jaar is een bamboestengel volgroeid. Dit in tegenstelling tot nieuw aluminium dat niet hernieuwbaar is, maar bestaat uit de eindige grondstof bauxiet.

Verder is bamboe heel sterk als materiaal, het is volledig recyclebaar en het absorbeert CO2 tijdens het snelle groeiproces. Terwijl bij de productie van aluminium veel CO2 vrij komt.

Door deze bamboe verkeersborden in te zetten bij de uitbreiding van de A1 Apeldoorn-Azelo dragen we bewust bij aan het verduurzamen van deze snelweg.

Verschillende bamboelagen
De bamboe verkeersborden bestaan geheel uit bamboe in verschillende lagen aan elkaar gelijmd. Hierop wordt een reflecterende sticker geplakt. Ook de palen  zijn in bamboe uitgevoerd.  Bamboe is een zeer sterk materiaal dankzij de hardheid, dichtheid en stevigheid. De leverancier biedt dan ook twintig jaar garantie op deze verkeersborden.
 

Images

Twitter

Cookie settings